Het is een probleem dat af en toe aangekaart wordt door hondeneigenaars. Wat doe je als je hond plots zijn brokken minder lijkt te lusten? Soms rennen baasjes meteen naar de winkel om andere voeding te kopen, zoals natvoer, of kopen de plaatselijke slager leeg.
Al meteen een geruststelling: net als mensen hebben honden wel eens gewoonweg een mindere dag of week. We halen in deze blogpost een aantal zaken aan die je best even kan checken of proberen om je hond weer aan je brok te krijgen.
Mogelijke oorzaken van een verandering in eetlust
1. Zijn de tandjes in orde?
Een eerste reflex die wij hebben met onze honden is om meteen te kijken naar het gebit, tong en keel van de hond. Misschien is er een afgebroken tand, geïrriteerd tandvlees of zit er een splinter? Als je twijfelt, laat dit dan nakijken door je dierenarts!
2. Is er wat veranderd?
Honden zijn gewoontedieren. Wat voor ons een banale verandering lijkt, kan voor een hond een immense aanpassing zijn.
Een verplaatsing van de eetkom een meter naar links kan er voor zorgen dat de hond zich niet comfortabel voelt tijdens zijn etentje. Het kan best dat er bv. een wind waait op die plaats.
Een verandering in het schema van de dag of het bewegingspatroon zijn twee typische oorzaken van een tijdelijke vermindering van eetlust.
3. Is er hormonaal wat aan de hand?
Een reu kan al eens last hebben van hormonale oprispingen als er in de buurt loopse teefjes zijn. Bij sommige reuen heeft dit een invloed op hun eetlust. Gedurende een weekje of 2-3 kunnen ze wat minder enthousiast hun kom leegeten.
Een teefje kan last hebben van een loopsheid waardoor de zin in eten wat minder groot is dan normaal.
Wat kan je doen?
1. Verander de veranderingen
Als je grote aanpassingen hebt gedaan in de leefomgeving van je hond kan je proberen om deze weer naar de vroegere status te brengen. Soms is dit niet mogelijk, denk maar aan een verhuis. Dan zal je wat geduld moeten opbrengen: gewenning komt geleidelijk, net als de eetlust.
2. Zorg voor voldoende beweging
Een hond die geen hongergevoel heeft zal minder eten. Probeer om een regelmatig beweegpatroon in de dag van je hond te brengen. Zijn eetlust zal na verloop van tijd aangescherpt worden. Het kan natuurlijk ook dat hij consequent wat te veel voeding voorgeschoteld krijgt, in combinatie met wat minder beweging.
3. Honger is de beste saus
“Wij mochten geen ijsje als we ons bord niet leeg hadden”.
Pas dit ook toe op je hond. Als hij zijn kommetje niet leegeet, dan geef je hem best ook geen snacks, snoepjes of kleine hapjes tussendoor. De voeding die je geeft is uitgebalanceerd en bevat alles wat je hond moet hebben: deze moet eerst gegeten worden.
Je kan natuurlijk wel de voeding een beetje extra “umph” geven: als je een verse bouillon of soep hebt (zonder bouillonblokjes!) kan je een soeplepel of 2 over de normale voeding doen.
Steady does it
1. Opgelet met plotse verandering van voeding
Ren niet meteen naar de winkel om andere brokjes. Om te veranderen van voeding moet je 10 dagen de tijd nemen waarbij je op de eerste dag 10% van de nieuwe brokjes en 90% van de oude voeding geeft, om zo op dag 10 100% van de nieuwe voeding te geven.
2. Gewichtsverlies
Zolang je hond niet snel gewicht verliest moet je niet panikeren. Als er wel sprake is van zichtbaar verlies van gewicht, enthousiasme en energie, ga dan zeker eerst langs de dierenarts.
Heb je nog vragen, of zelf een goeie suggestie? Laat het weten via ons contactformulier of via onze Facebookpagina!